If you have account already, Log in here first

Zaloguj się
  • pl
    • cs
Menu

Jak powstają wahania sezonowe na surowcach

29 Lip 2016,

 

W poprzednim artykule opisałam Państwu, w jaki sposób przy pomocy spreadów możemy odnajdywać okazje i handlować z wysokim prawdopodobieństwem zysku. Na pewno przyszła Wam do głowy taka myśl: „Czy jest to dziełem przypadku, czy też nie?” Jest czy nie jest dziełem przypadku, że coś powtarza się cyklicznie 9 razy w 10 lat, czyli z prawdopodobieństwem 90%? W wypadku spreadów interdelivery bynajmniej nie chodzi o przypadek. Wysokie prawdopodobieństwo powodzenia i osiągnięcia przewidywanego wyniku powoduje na surowcach fenom wahań sezonowych. Dzisiaj zaprezentuję Państwu, w jaki sposób sprawdzają się wahania sezonowe w wypadku Lean Hogs (futures na wieprzowinę), o których była mowa w poprzednim artykule. (Prawdopodobieństwo sukcesu 90%).

Wahania sezonowe oddziałują na każdego z nas w naszej codzienności. Weźmy na celownik takie pomidory. Ceny pomidorów w zimie są znacznie wyższe, niż w lecie, ponieważ pomidory uprawiane są w lecie. W naszych szerokościach geograficznych brak tego artykułu spożywczego i musi być importowany. Ta sytuacja ulega zmianie na wiosnę, kiedy lokalni rolnicy zaczną dostarczać do supermarketów warzywa. Zmiana sezonowa jest powodem stopniowego obniżania się cen tychże artykułów spożywczych. Z tego punktu widzenia najlepszym okresem dla pomidorów jest lato. Wszędzie ich pełno. Taki obrót sytuacji, takie wahania cenowe przebiegają mniej więcej każdego roku. Zauważcie proszę, że nie mówię o cenie absolutnej, ale o relatywnych wahaniach cenowych w czasie.

W ten sposób przebiega to także na giełdzie. Zwiększająca się podaż danego towaru na rynku powoduje pomniejszanie jego ceny. Vice versa popyt rośnie, gdy ilość oferowanego towaru spada (towaru jest mniej). Cena towaru rośnie. Cenę rynkową towaru definiuje popyt i podaż, a wahania sezonowe na surowcach są spowodowane asymetrią w cenach popytu i podaży w czasie.

Na wykresie wahań sezonowych spreadu na Lean Hogs widzimy, że od listopada do lutego cena surowca maleje (dlatego na naszym tzw. „Bear spread” zarabiamy). Zastanówmy się teraz, dlaczego cena surowca maleje? Zwykle w listopadzie rolnicy zabijają świnie, co powoduje wzrost podaży wieprzowiny. Popyt i podaż są związane ze sobą, a ich zależność jest odwrotnie proporcjonalna. Ubój wieprzowiny przebiega zimy, natomiast jego koniec przypada na luty / marzec.

Natomiast od marca cena tego towaru zaczyna rosnąć. Wzrost ceny wieprzowiny jest spowodowany masowym nabywaniem mięsa przez korporacje handlowe. Mięso jest pakowane, mrożone, wszyscy przygotowują się na sezon barbecue. Rezerwy mięsne maleją, co powoduje wzrost jego ceny. Swoje apogeum cena osiąga w czerwcu bądź na początku lipca.

Powyższy wykres przedstawia future HEM15, czyli kontrakt na Lean Hogs, który wygasa w czerwcu 2015. Widać wyraźnie, jak zmienia się cena w zależności od pór roku. Pod koniec listopada zaczęła opadać, natomiast w połowie marca doszło do zmiany trendu i cena zaczęła rosnąć. Oczywiście, nie zawsze tak być musi. To nie jest reguła, która musi sprawdzać się w 100%. Na wycenę towaru ma wpływ masa różnych czynników, które mogą spowodować odchylenie od typowej ceny. Na przykład cena kukurydzy ma duży wpływ na cenę Lean Hogs. Dlaczego w ogóle i jak to przebiega, to omówimy następnym razem.

Pobierż darmowy e-book

"Tajemnica zyskownych strategii"

ebook-pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *