If you have account already, Log in here first

Zaloguj się
  • pl
    • cs
Menu

Wieprzowina i kukurydza

5 Sie 2016,

Cenę rynkową wieprzowiny określa masa różnych czynników. Głównym z nich to oczywiście wahania popytu i podaży w czasie, o których pisałam w zeszłym artykule. Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem, o którym handlując wieprzowiną koniecznie musimy pamiętać, to związek z ceną kukurydzy. Wieprzowina i kukurydza to dwa ściśle ze sobą związane towary dlatego, że to właśnie kukurydza tworzy podstawową część składową paszy dla trzody chlewnej.

Wzrost ceny kukurydzy powoduje wzrost kosztów hodowli trzody chlewnej. Z tego też powodu rolnicy decydują się, że nawet jeśli ich wieprze będą mniej ważyć, nie zmienia to faktu, że decydują się dostarczyć rynkowi wieprzowinę. Ten mechanizm wytłumaczyliśmy sobie w zeszłym artykule – wzrost podaży skutkuje obniżeniem ceny rynkowej towaru.

W odwrotnej sytuacji, w wypadku bessy cenowej na kukurydzy, koszty paszy dla wieprzy także maleją. Ta sytuacja ma miejsce zwykle w czasie żniw kukurydzy – we wrześniu i w październiku. Ilość kukurydzy jest pod dostatkiem, a zatem jej cena spada. Rolnicy celowo opóźniają moment odsprzedania mięsa, a zamiast tego jak najdłużej tuczą swoje zwierzęta tanią kukurydzą. To jest moment cyklu, w którym cena wieprzowiny może nieznacznie wzrastać. W poprzednim artykule omówiliśmy także powód, dla którego począwszy od listopada i grudnia cena wieprzowiny maleje.

W związku z tym, że prosięta z kukurydzą, z punktu widzenia rynku towarów są ze sobą ściśle powiązane, stosunek hogs/corn (wieprzowina / kukurydza) jest bardzo ważny dla hodowców. Poniższy obrazek przedstawia tę wzajemną zależność od roku 1970. Jeśli wskaźnik spadnie poniżej 0,14, oznacza to, że cena kukurydzy jest zbyt wysoka, a koszty tuczenia wieprzów znacząco rosną. I w konsekwencji ograniczają ich hodowlę. Przeciwnie, jeśli wskaźnik ten jest wyższy niż 0,14, hodowla staje się bardziej opłacalna, ponieważ cena kukurydzy jest niższa. Rolnicy używają tego wskaźniku jako wyznacznika rentowności hodowli trzody chlewnej.

Wzajemny stosunek hogs/corn jest bardzo dobrym miernikiem również dla handlowców kontraktami futures na Lean Hogs. W momencie spadku wskaźnika poniżej 0,14, rolnicy zaczynają redukować swoje stada. Podaż wieprzowiny wzrośnie i przez jakiś czas cena za kontrakt spadnie. Z biegiem czasu jednak sytuacja ulegnie zmianie. Zredukowane stada trzody chlewnej spowodują stopniowe zmniejszenie podaży mięsa na rynek. Jest bardzo prawdopodobne, że w tej sytuacji dojdzie do zmiany trendu i cena wieprzowiny zacznie wzrastać. Z wykresu wynika, że ta zależność naprawdę działa. W ciągu 35 lat ten wskaźnik spadł poniżej 0,10 tylko kilka razy.

Pobierż darmowy e-book

"Tajemnica zyskownych strategii"

ebook-pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *